Salun boleh ditutup tapi rambut akan terus mengembang

schedule
2020-04-12 | 08:45h
update
2020-04-12 | 08:45h
person
kliqnewsmedia.com
domain
kliqnewsmedia.com
Salun boleh ditutup tapi rambut akan terus mengembang

Isu berkaitan keperluan untuk membuka kedai gunting rambut semasa krisis penularan pandemik COVID-19 bukan sahaja diperkatakan di Malaysia tetapi juga banyak negara lain.

Kameri menjalankan perkhidmatannya di kawasan luar rumah. – SUMBER GAMBAR AFP
Advertisement

Bagi seorang penggunting rambut di Kosovo, Driton Kameri, 33, salun miliknya juga ditutup sebagai langkah yang diambil untuk membendung penularan virus berkenaan.

Namun begitu, katanya, salun dan kedai gunting rambut boleh ditutup namun tiada siapa yang boleh menghalang untuk rambut terus tumbuh dan mengembang oleh itu ia perlu dipotong dengan teratur.

Sehubungan itu, demi faktor keterampilan dan supaya pelanggannya tidak memotong rambut mereka sendiri, Kameri menjalankan perkhidmatan menggungting rambut di rumah pelanggannya.

Bagi meminumkan risiko daripada dijangkiti COVID-19, Kameri memberitahu, perkhidmatannya itu hanya dilakukan di kawasan luar rumah.

Malah, ketika menjalankan perkhidmatannya itu, Kameri mesti memastikan dirinya dilengkapi dengan sarung tanya, topeng muka dan tangki penyembur penyahjangkitan.

Tangki penyembur disinfektan juga digunakan kepada pelanggan. – SUMBER GAMBAR AFP

“Saya tidak pergi ke mana-mana tanpa disinfektan, topeng muka dan sarung tangan saya. Sebelum saya memegang gunting dan sikat, saya akan disinfektan pelanggan saya sepenuhnya dari kepala hingga kaki, “katanya seperti dilaporkan oleh AFP.

Advertisement

Imprint
Responsible for the content:
kliqnewsmedia.com
Privacy & Terms of Use:
kliqnewsmedia.com
Mobile website via:
WordPress AMP Plugin
Last AMPHTML update:
15.04.2026 - 23:52:06
Privacy-Data & cookie usage: