AntarabangsaSeni & Hiburan

Pengarah Tom and Jerry meninggal dunia

Pengarah bagi animasi terkenal Tom and Jerry iaitu Gene Deitch telah meninggal dunia pada usia 95 tahun.

Ilustrator yang juga pemenang Oscar itu meninggal dunia pada malam, hari Khamis lalu di apartmennya di Prague, Republik Czech.

Tiada sebab kematian diberikan namun memetik The Associated Press, penerbit dari Czech, Petr Himmel, menyifatkan kematian Gene sesuatu yang tidak disangka.

Gene, dengan nama penuhnya Eugene Merrill Deitch, mengarahkan 13 episod kartun kanak-kanak kesayangan ramai, Tom and Jerry dan beberapa siri Popeye.

Gene, dengan nama penuh Eugene Merrill Deitch, mengarahkan 13 episod kartun kanak-kanak kesayangan Tom dan Jerry dan beberapa dari siri Popeye.

Dia bekerja sebagai pelukis untuk Penerbangan Amerika Utara sebelum dilantik sebagai tentera dan memasuki latihan juruterbang.

Setelah diberhentikan kerana alasan kesihatan, dia kemudian menetap di Prague dari 1959 dan di situlah kerjayanya bermula.

Filem arahannya Munro memenangi Anugerah Academy untuk kategori Filem Pendek Animasi Terbaik pada tahun 1960.

Dia juga dicalonkan untuk anugerah yang sama sebanyak dua kali pada tahun 1964 bagi Here’s Nudnik dan How to Avoid Friendship.

Sebelum itu, dia telah mencipta siri Tom Terrific, sementara Sidney’s Family Tree, yang dia hasilkan bersama turut dicalonkan di Anugerah Academy pada tahun 1958.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this: