Pendidikan

Limkokwing tunjang kekuatan belia Malaysia

Nama Universiti Limkokwing memang tidak asing dengan pembangunan belia di negara ini, boleh dikatakan ia menjadi sumber kekuatan dalam semua program berkaitan belia anjuran kerajaan.

Sokongan yang tidak berbelah bahagi ditunjukkan sejak dahulu dalam program berkaitan belia telah menaikkan reputasi Universiti Limkokwing dalam melahirkan potensi tertinggi generasi muda yang berupaya mendukung matlamat pembangunan negara.

Lim Kok Wing kanan bersama Menteri Belia dan Sukan, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika Majlis Pelancaran Larian Kemanusiaan anjuran Persatuan Bulan Sabit Merah dan Universiti Lim Kok Wing.

Segala idea dalam meletakkan fokus kepada usaha meningkatkan keupayaan belia negara bagaikan menjadi agenda utama Presiden dan pengasasnya, Tan Sri Prof. Emeritus Dr. Lim Kok Wing.

Lihat sahaja usaha Kok Wing dalam mendekatkan diri kepada belia ketika menyokong program Rakan Muda yang diperkenalkan oleh kerajaan pada 1994.

Tan Sri Muhyiddin Yassin tengah bersama dengan sebahagian peserta yang menjayakan Larian Kemanusiaan,

Inisiatif beliau ini telah membuka mata pelbagai pihak terutama apabila berjaya meningkatkan jumlah penyertaan belia negara dalam program Rakan Muda sekali gus menjadi ikutan institusi pengajian tinggi lain di Malaysia.

Program Rakan Muda antara program yang berjaya memperkasakan belia.

Universiti Limkokwing kini bukan sahaja melahirkan belia berilmu namun berjaya membentuk generasi muda yang lengkap dengan nilai-nilai murni, berfikiran positif, menguasai ilmu dan kemahiran bagi menempuh kemajuan peradaban akan datang.

“Saya mengelar ia sebagai kuasa generasi muda kerana keupayaan untuk mengubah realiti kepada sesuatu yang diluar jangkauan.

“Malah saya juga merasakan generasi muda negara harus terus melangkah ke hadapan.

“Di sini (Universiti Limkokwing) juga dipanggil sebagai Penyatuan Bangsa kerana kami mempunyai pelajar lebih daripada 165 negara di sini dan lebih 80 peratus pelajar kami adalah pelajar antarabangsa,” kata Kok Wing.

Pembangunan belia untuk golongan orang kelainan upaya menjadi keutamaan Universiti Limkokwing.

Usaha Universiti Limkokwing sentiasa seiring dengan segala program berkaitan belia termasuklah ketika kerajaan memperkenalkan 1Malaysia for Youth atau lebih dikenali sebagai IM4U.

Penglibatan Universiti Limkokwing dalam program berkenaan seiring dengan matlamat untuk memberikan inspirasi dalam merealisasikan impian selain menggalakkan aktiviti berkaitan sukarelawan.

Hasilnya dapat dilihat apabila Universiti Limkokwing berupaya mengembangkan semangat cintakan negara dan kesukarelawanan dalam kalangan belia di seluruh Malaysia.

Semangat cintakan negara dalam kalangan pelajar Universiti Limkokwing dapat dilihat apabila terciptanya jersi Harimau Malaysia yang dipakai oleh atlet negara sewaktu 2005.

Usaha anak-anak muda Universiti Limkokwing untuk menimbulkan satu konsep telah membanggakan Malaysia sehingga kini.

Malaysia Boleh merupakan kata semangat yang dilham oleh Universiti Limkokwing.

Tiga rekaan jersi yang terbaik telah dipilih dan rekaan ini telah direka semula oleh Kementerian Belia dan Sukan dengan kerjasama Universiti Limkokwing.

Ia bagi menimbulkan satu impak yang positif dan memberi semangat juang tinggi kepada semua atlet negara.

Maskot Sukan Komanwel 1998 dicipta oleh Universiti Limkokwing.

Segala cabaran yang telah dilalui oleh Tan Sri Lim kok wing dalam usahanya memartabatkan golongan generasi muda wajar diberikan penghargaan.

Ia telah membuktikan bahawa kita boleh menjadikan sesuatu itu lebih berjaya sekiranya sanggup berganding bahu tanpa mengira kepentingan dan latar belakang.-KLIQ NEWS

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this: