Pendidikan

Limkokwing merentas sempadan antarabangsa

COVID-19: Mengembalikan kepercayaan, Malaysia sebagai hab pendidikan global

Universiti Limkokwing berjaya meletakkan nama universiti itu diperingkat antarabangsa apabila mendapat pengiktirafan dan kepercayaan dari 65 buah negara dengan kapasiti 9,000 pelajar antarabangsanya yang sedang mengkuti pengajian di universiti itu.

Pengasas dan Presidennya, Tan Sri Prof. Emeritus Dr. Lim Kok Wing berkata, pengiktirafan itu membuktikan kenyataan Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) iaitu lebih lima juta pelajar dijangka menyambung pengajian di luar negara bagi melanjutkan pendidikan tinggi di seluruh dunia menjelang 2025.

Daripada jumlah itu, kira-kira 53 peratus berasal dari Asia, Eropah sebanyak 25 peratus, manakala lapan peratus dari negara-negara Afrika. Ini juga menunjukkan trend yang meningkat menjelang tahun 2025.

Lim Kok Wing bersama piala dan anugerah yang mengiktiraf peranan Universiti Limkokwing di peringkat antarabangsa.

“Saya percaya ini adalah masa sesuai bagi Malaysia dan Universiti Limkokwing untuk mempromosi pendidikan tinggi bagi menarik lebih ramai pelajar antarabangsa menjelang 2025.

“Namun semua itu bergantung kepada usaha dan peranan antarabangsa dan Malaysia dalam membendung penularan wabak COVID-19.

“Malaysia sudah pasti menjadi destinasi pendidikan yang sangat menarik untuk pelajar antarabangsa apabila negara ini berjaya menangani wabak COVID-19. Malah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) turut memuji kesiapsiagaan Kementerian Kesihatan dalam menangani penularan wabak COVID-19.

“Saya percaya ada ruang untuk mengembalikan keyakinan orang luar kepada Malaysia, Saya yakin Malaysia mampu menjadi sebuah negara yang lebih mesra pelajar dan membuktikan kerajaan pimpinan kita pada hari ini lebih telus dan dinamik dalam memperkasakan pendidikan tinggi negara selepas ini.

“Jangkaan saya, semakin ramai pelajar antarabangsa bakal memilih Malaysia untuk menyambung pelajaran, semakin berpeluang rakyat Malaysia meluaskan perspektif, mempelajari budaya baharu dan lebih mengenali rakyat negara lain.

“Malaysia juga menyasarkan pengantarabangsaan pelajar sebagai salah satu usaha penjanaan pendapatan dalam ekonomi dengan kemasukan pelajar asing,” katanya dalam satu kenyataan.

Jelas Kok Wing, usaha yang dimainkan oleh Malaysia dalam peringkat fasa pemulihan membendung COVID-19 sehingga hari ini harus dipuji untuk membawa kepada pengalaman menangani wabak itu dan Malaysia berkongsi kejayaan kepada dunia pada masa depan terutama kepada pelajar antarabangsa.

 “Kita harus mengembalikan kepercayaan, mereka atau pelajar antarabangsa ini datang ke ini dengan harapan untuk menimba ilmu dan berkongsi pengalaman berharga tentang Malaysia.

“Mereka melihat usaha Malaysia untuk bebas daripada wabak COVID-19 antara yang terbaik dan cemerlang di dunia. Itulah pengalaman terbaik Malaysia.

“Oleh itu, kita perlu membantu orang luar seperti pelabur dari seluruh dunia dengan mengembalikan kepercayaan mereka dengan sikap terbuka serta minda yang mampu sesuaikan diri dengan evolusi kemudahan kesihatan dan perkhidmatan yang terbaik di negara ini.

“Malaysia mempunyai semua kemudahan kesihatan terbaik untuk melonjak sebagai salah satu tarikan hab pendidikan global.

“Mengembalikan kepercayaan Malaysia sebagai hab pendidikan global perlu dilaksanakan dengan sistematik walaupun  berdepan dengan kesan pandemik COVID-19.

“Empat aspek utama perlu dilaksanakan iaitu governan dan sistem pengurusan, pengajaran dan pembelajaran, penyelidikan dan inovasi serta pengantarabangsaan dan perancangan pemulihan yang seiring dengan impak COVID-19,” katanya.

Dalam pada itu, Kok Wing menjelaskan dalam Forum Ekonomi Dunia  turut mengiktiraf peranan Malaysia sebagai sebuah negara yang mempunyai tahap persaingan lebih baik dalam bidang pendidikan dari 141 buah negara di seluruh dunia sejak 2018.

Berdasarkan laporan itu, Malaysia menduduki tangga ke-19 lebih baik daripada negara maju seperti United Kingdom (UK) di tangga 20, Perancis (26), dan Jepun (31).

Dalam kalangan negara Asia Tenggara pula, kualiti pendidikan Malaysia, berada di tangga kedua selepas Singapura (1), Indonesia (3), Thailand (4), dan Vietnam (5).

Ini meletakkan Malaysia sebagai salah sebuah negara yang mempunyai daya saing yang kompetatif dan progresif.

Malaysia juga merupakan negara pilihan dalam kalangan negara Arab dan Asia Ocenia untuk melanjutkan pelajaran di peringkat pengajian tinggi.

Lim Kok Wing bersama sebahagian pelajar-pelajar Universiti Limkokwing Lesotho.

Jelas Kok Wing, penekanan lebih meluas dalam pembangunan sektor pendidikan misalnya turut menjadikan Malaysia setanding dengan Singapura bagi rantau Asia Tenggara, turut menjadikan sistem pendidikan Malaysia adalah setanding Amerika Syarikat, United Kingdom dan Jerman.

Jelasnya lagi, untuk meletakkan Malaysia setanding di peringkat antarabangsa, Universiti Limkokwing turut membantu kerajaan memainkan peranan besar dalam membantu mempromosikan pendidikan tinggi Malaysia di seluruh dunia termasuk di Afrika.

Sebahagian daripada graduan Universiti Limkokwing Botswana, ceria pada majlis konvokesyen universiti itu.

“Kami mempunyai kampus di Lesotho, Afrika sejak 2008. Setelah lebih 10 tahun bertapak di Afrika, Universiti Limkokwing turut mempunyai rangkaian kampus di Bostwana, Eswatini dan Sierra Leone.

“Peluang membuka kampus di benua Afrika itu menjadi kenyataan melalui inisiatif kejayaan penganjuran Dialog Antarabangsa Langkawi (LID) pada tahun 1995.

“Semasa dialog pertama itu, ramai pemimpin-pemimpian Afrika ke persidangan tersebut. Pada masa itulah, saya bertemu dengan ramai pemimpin Afrika dan Universiti Limkokwing dipelawa untuk membuka kampus di sana. Kami mendambakan penganjuran majlis dialog seperti LID untuk diadakan kembali,” katanya sambil melahirkan minat dan sokongan untuk Malaysia menjadi tuan rumah dialog antarabangsa.

Sejak 2008, kampus Universiti Limkokwing di Afrika telah melahirkan lebih 20,000 orang siswazah.

Lim Kok Wing disambut meriah pelajar-pelajar di Universiti Limkokwing Lesotho.

Untuk perancangan masa depan, Limkokwing bersedia untuk membuka kampus di Namibia, Uganda, Nigeria, Rwanda dan Afrika Selatan.

Dalam usaha memperkasakan pendidikan dunia, Kok Wing berkata, antara kejayaan universiti itu apabila berjaya mentranformasikan Afrika melalui pendidikan.

 “Universiti Limkokwing terus membawa dimensi gaya baharu pendidikan kepada negara-negara di Afrika hasil kerjasama  Malaysia yang terjalin dengan bekas Presiden Afrika Selatan, Nelson Mandela yang banyak meyaksikan kemajuan budaya dan teknologi pendidikan Afrika.

Lim Kok Wing berjabat tangan dengan Nelson Mandela selepas mengadakan pertemuan dengan pemimpin itu di Pejabat Presiden di Cape Town, Afrika Selatan.

“Penubuhan Universiti Limkokwing di Afrika merupakan langkah radikal tetapi proaktif demi untuk mempelbagaikan pendidikan tertiari negara itu. Langkah berkenaan sekali gus membantu Afrika untuk menerima ledakan revolusi perindustrian keempat (R.I 4) selain mempromosikan Malaysia di peringkat antarabangsa.

“Melalui penempatan pelajar Limkokwing ke dalam industri dan ekonomi dunia menyaksikan negara Afrika menuju ke arah kepelbagaian yang lebih mantap, dapat menyesuaikan diri dengan cara hidup abad ke-21 dan pengenalan kemahiran asing dalam ekonomi negara serta pemangkin kepada pertumbuhan ekonomi yang berdaya,” jelas Kok Wing. – KLIQ NEWS.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this: