KesihatanPendidikan

Limkokwing bantu barisan hadapan

Oleh MOHD SAIFUL MOHD SAHAK

Prihatin terhadap petugas barisan hadapan anggota Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang bertungkus-lumus memerangi pandemik COVID-19, Universiti Limkokwing tampil memberikan sumbangan.

Melalui kempen global Heal The World’ dan tanggungjawab sosial korporatnya, Universiti Limkokwing telah menyumbang RM60,000 bagi membantu pasukan itu.

Menerusi satu kenyataan, sumbangan berupa penutup hidung dan mulut serta air mineral water bernilai RM60,000 dari universiti itu adalah sebagai sokongan kepada kerajaan dan barisan hadapan.

Sumbangan berkenaan telah disampaikan oleh Naib Presiden Kanan Pemerkasaan Universiti Limkokwing, Datuk Raja Aznil Raja Hisham kepada Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba pada satu majlis ringkas di bangunan KKM, baru-baru ini.

DR. ADHAM BABA (kiri) menerima sumbangan penutup hidung dan mulut serta air mineral bernilai RM60,000 daripada Datuk Raja Aznil Raja Hisham pada Majlis Penyerahan Sumbangan COVID-19 di Kementerian Kesihatan, baru-baru ini.

Yang turut hadir, Naib Presiden Pembangunan Korporat Universiti Limkokwing, Datuk Gandesan Letchumanan.

Universiti Limkokwing dalam kenyataan itu lagi berkata, rakyat Malaysia sememangnya bersifat prihatin dan ini terbukti apabila semakin ramai pihak daripada sektor korporat tampil menghulurkan sumbangan bagi bersama membantu kerajaan mengekang penularan COVID-19.

“Usaha itu juga selari peranan Universiti Limkokwing yang mahukan dunia selamat untuk didiami bagi generasi pada masa depan. Kami menyokong penuh usaha kerajaan memerangi COVID-19 hingga ke akhirnya dan hari ini kami telah menyumbang penutup hidung dan mulut serta air, mineral water bernilai RM60,000 bagi membantu petugas barisan hadapan Malaysia.

“Kami mahu menyumbang dalam apa cara sekalipun bagi mengurangkan kesan pandemik ini dan juga menunjukkan penghargaan kepada keberanian petugas barisan hadapan yang telah berkorban, berdedikasi dan sumbangan mereka ketika Malaysia dalam keadaan memerlukan,” kata kenyataan itu lagi..

Inisiatif itu adalah sumbangan kecil dari pihak Universiti Limkokwing dan Presidennya, Prof. Tan Sri Dr. Lim Kok Wing yang tampil bagi membantu meringankan beban petugas barisan hadapan dalam memerangi COVID-19.

Prof. Tan Sri Dr. Lim Kok Wing

“Warga pendidik dan pelajar Universiti Limkokwing turut berasa terpanggil menghulurkan bantuan yang terdaya selepas melihat pengorbanan dan kerja keras petugas barisan hadapan memerangi COVID-19.

“Ini penghargaan kami sebagai rakyat. Terima kasih juga kepada semua pensyarah dan pelajar yang menyokong usaha bagi tujuan ini,” kata kenyataan itu.

Tambah kenyataan itu, misi dan kempen kemanusiaan Keamanan Global menjadi aspirasi pengasas universiti itu sejak 50 tahun lalu, Lim Kok Wing.

KEMPEN memerangi COVID-19 yang digerakkan Universiti Limkokwing.

Ia melalui Yayasan Limkokwing yang telah memainkan peranan mengalakkan pendidikan keamanan dalam kalangan masyarakat untuk mengubah dunia dengan budaya sihat, aman dan sejahtera.

“Kami telah mengerakkan kempen Heal The World untuk mengurangkan penderitaan di negara-negara yang di landa peperangan dan bencana alam seperti di Palestin, Haiti, Pakistan dan Filipina.

“Limkokwing juga terlibat dengan kempen membantu pilihan raya Afrika Selatan, Pemimpin Kongres Kebangsaan Afrika (ANC), Nelson Mandela Kempen Berhenti Ebola dan Kempen Kemanusian Tabung Dana Bosnia-Herzegovina,” katanya kenyataan itu. – KLIQ NEWS.

Tugas mempromosi bukan baharu bagi Lim Kok Wing apabila beliau turut terlibat dalam kempen Tak Nak di peringkat kebangsaan.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this: