Sains, Teknologi & Alam Sekitar

Kabel dasar laut ketiga Langkawi 98% siap

Penyaluran tenaga elektrik dari Grid Nasional ke Pulau Langkawi akan diperkukuhkan lagi apabila kabel dasar laut sepanjang 26.5 kilometer mula beroperasi bulan ini.

Kabel dasar laut sepanjang 26.5km adalah kabel voltan tinggi ketiga yang dibangunkan TNB bagi menghubungkan Pulau Langkawi dengan Grid Nasional.

Kabel dasar laut itu adalah kabel voltan tinggi ketiga yang dibangunkan Tenaga Nasional Berhad (TNB) bagi menghubungkan pulau peranginan itu dengan Grid Nasional.

Projek merentang kabel yang menghubungkan Pencawang Masuk Utama (PMU) Kuala Perlis dengan PMU Teluk Apau di pulau peranginan itu bermula Julai 2018 dan kini sudah 98 peratus siap.

TNB dalam kenyataan hari ini memaklumkan, Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Seri Amir Hamzah ketika meninjau kerja-kerja
berkaitan kabel tersebut pada minggu lalu, berpuashati dengan perkembangan projek itu yang berjalan mengikut jadual.

“Dengan siapnya projek ini, pengguna di Langkawi akan mendapat manfaat daripada kestabilan dan kecekapan bekalan tenaga yang dipertingkatkan.

“Projek ini juga mampu menjadi pemangkin kepada usaha meluaskan capaian internet jalur lebar di Langkawi menerusi Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubungan Negara (NFCP) untuk merancakkan lagi sektor ekonomi pelancongan di pulau tersebut.

“Projek merentang kabel dasar laut 132 kilovolt (kV) ini adalah sebahagian daripada perbelanjaan modal TNB untuk mengukuhkan infrastruktur elektrik negara,” katanya.

Datuk Seri Amir Hamzah Azizan (tiga dari kanan)
berpuashati dengan perkembangan kerja-kerja pembinaan kabel dasar laut sepanjang
26.5km yang menghubungkan Pencawang Masuk Utama (PMU) Kuala Perlis, Perlis dengan PMU Teluk Apau, Langkawi, Kedah. Beliau dan Datuk Ir. Husaini Husin (tiga dari kiri) meninjau kerja-kerja projek tersebut minggu lepas.

TNB membelanjakan RM161 juta sebagai perbelanjaan modal untuk projek ini.

Sementara itu, Ketua Pegawai Grid TNB, Datuk Ir. Husaini Husin berkata, sistem elektrik di pulau peranginan itu kini dikawal sepenuhnya secara automasi dan apabila kabel dasar laut ini beroperasi kelak, ia akan meningkatkan kapasiti penerimaan tenaga yang lebih berdaya
harap.

“Awal tahun lalu, sistem bekalan elektrik di Pulau Langkawi mula dikawal secara automasi sepenuhnya melalui Kawalan Penyeliaan dan Permolehan Data Berkomputer (SCADA) yang menghubungkan semua 409 pencawang di pulau peranginan itu.

“Automasi ini membantu mempercepatkan masa pemulihan bekalan elektrik sekiranya berlaku kerosakan sistem.

“Kabel dasar laut yang sedang direntang itu menggunakan teknologi terkini yang pertama kali digunakan di Malaysia, iaitu cross-linked polyethylene berbanding oil-filled cable yang digunakan sebelum ini,” katanya. – KLIQ NEWS.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this: