Sukan

JDT terus unggul kuasai Liga Malaysia

Hasrat Selangor FC untuk menghalang penguasaan total Johor Darul Ta’zim (JDT) dalam Liga Malaysia musim ini tidak kesampaian.

Ia selepas kejuaraan terakhir untuk direbut musim ini iaitu Piala Malaysia turut menjadi milik pasukan dari Selatan itu yang menewaskan Gergasi Merah itu dengan keputusan 2-1 dalam perlawanan akhir yang berlangsung malam semalam.

Kemenangan JDT di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Kuala Lumpur itu melengkapkan kejuaraan diraih oleh pasukan itu yang telah memenangi Piala Sumbangsih, Piala FA dan Liga Super.

Beraksi di depan 79,988 penyokong, Selangor dilihat tampil lebih berbahaya pada minit-minit awal perlawanan selepas memperoleh beberapa peluang jaringan namun mereka hanya mendahului selepas penyerang mereka, Herlison Caion menyempurnakan sepakan penalti pada minit ke-45
Matthew Davies menarik Caion di dalam kotak penalti.

Bagaimanapun JDT hanya memerlukan dua minit untuk mengikat aksi menerusi tandukan Bergson da Silva selepas memanfaatkan sepakan penjuru Davies.

Memasuki separuh masa kedua, aksi rancak ditampilkan kedua-dua pasukan namun JDT lebih tangkas dan memperoleh gol kemenangan menerusi percubaan cantik Fernando Forestieri pada minit ke-60.

Keputusan itu kekal JDT sehingga minit akhir perlawanan dan sekali gus menyaksikan pasukan itu menjulang Piala Malaysia buat kali ketiga.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this: