Seni & Hiburan

3D Kertih, pertama di Terengganu

Bagi rakyat Terengganu khususnya di Kertih jangan lepaskan peluang untuk berkunjung ke Muzium 3D Kertih, galeri lukisan tiga dimensi yang pertama di Terengganu malah terbesar di Pantai Timur.

Bakal beroperasinya bermula 2 Januari 2021, Muzium 3D Kertih terletak di Lot 10 & 11, Bandar Baru Kerteh bersebelahan JPN yang menempatkan lebih 30 lukisan tiga dimensi hasil sentuhan pelukis tempatan.

Kami difahamkan, Muzium 3D Kertih telah diilhamkan sejak dua tahun lalu namun hanya dapat direalisasikan sejak 2020 lalu.

Salah seorang pelukis sedang menyiapkan lukisan di Muzium 3D Kertih

Ia hasil usaha bersama tiga beradik yang juga anak jati Kertih. dan pembukaan muzium 3D ini diharapkan dapat menceriakan Bandar Baru Kertih, menarik kehadiran lebih ramai pelancong tempatan dan antarabangsa sekali gus menjana ekonomi penduduk.

Sempena pembukaannya kepada umum mulai 2 Januari, galeri ini akan dibuka secara percuma untuk tempoh terhad iaitu mulai 9 pagi hingga 5 petang.

Antara lukisan tiga dimensi yang sedang disiapkan di Muzium 3D Kertih

Jangan lupa pula untuk mengikuti prosedur standard operasi pula iaitu dengan wajib memakai pelitup muka, mengimbas suhu badan, menggunakan sanitasi tangan selain menjaga penjarakan fizikal.

Ayuh warga Kertih, jom singgah ke Muzium 3D Kertih

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this: